MODERN VİLLA PROJESİ "VİLLA BERKEL"

Villa Berkel Hollanda’da bir sitede, 1970’lerde  işgal dilmiş eski bir yere inşa edilmiştir. Sahipleri sadece b,raz değişiklik istiyordu ancak Paul de Ruiter burayo tamamen yıkıp yeni bir proje tasarlama kararı aldı.

BİNA VE ARSA
Villa etrafındaki orman muhteşem bir oksiyen deposu. Villanın duvarları yok denecek kadar az. Genelde cam tercih edilmiş. Cm kullanıldığında dışarıdaki hayattan içeriyi ayırmak oldukça zor oluyor. Buyüzden arsa yola dik açılarla üç uzun şeride bölünmüş. Alt ve güneydeki şerit bahçe için ayrılmış, orta şerit villaya ait ve en kuzey şerit ise park alanı ve giriş için ayrılmıştır. Yerin bu şekilde düzenlenmesi ev sakinlerini özel tutmayı amaçlamıştır.

YAŞAM ALANLARI
Villanın düzeni yaşam alanında da tekararlanmış. Villa üç bölüme ayrılmış. Yaşanabilir bir ortam yaratma için ayrı odalar tercih edilmiş. Doğu kısmı cadde tarafında; giriş, çalışma, mutfak alanlarını içeriyor. Batı bölümünde daha özel alanlar tercih edilmiş; yatak odası, banyo ve salon. Her bölgeyi ayıran yarı saydam bir duvar vardır.

BAHÇE
Villanın ön güney cephesinin baktığı kısıma bahçe düşünülmüş. Gözlerden uzak gizli bir bahçedir adeta. Villanın her odası dosdoğru bahçeye bakar. Bölünen üç bölüm buna göre düzenlenmiştir. Dört cephenin üçü cam ile kaplı olduğu için dışarıdaki yeşil güzellik içeriye yansıyor. Hemen villanın önündeki ahşap teras, çelik tente üzerine ahşap kaplanmış. Bu zemin üzerinde kaygan bir görünüm veriyor. Villanın her iki tarafında da su gölcükleri oluşturuldu. Bu villanın hafifliğini vurgulamak amacıyla düşünülmüş çok güzel bir ayrıntı.

Villa Berkel in Veenendaal (Netherlands) is built on a site formerly occupied by a bungalow dating from the nineteen seventies. The owners wanted to remodel the bungalow, but decided on the advice of Paul de Ruiter to demolish the bungalow and make room for a completely new design. The woods around the villa are dark, which means it is important to ensure that as much light can enter the house as possible. However, the more glass is used in a building, the more difficult it is to maintain the dividing line between inside and outside, private and public. Therefore the building plot is divided into three long strips at right angles to the road. The bottom and southernmost strip is reserved for the garden, the middle strip contains the villa itself and the most northern strip offers access to the house: this is where the drive, parking space and the entrance are located. This layout of the site means that those parts of the house that the residents prefer to keep private are out of sight. The layout of the site is repeated in the floor plan of the house. This is also divided into three strips over the 30-metre length of the villa. To ensure both openness and liveability, the floor plan is split. The eastern section, at the street side, contains the more ‘public’ functions: the entrance, study, kitchen and living; while the western section, furthest removed from the street, is reserved for the more intimate activities: a corridor that acts as TV lounge, the bedrooms and the bathroom. This means that the character of the functions gradually becomes more intimate. Each function has its own zone within the house, which can be cut off by means of translucent sliding walls. The spacious wooden terrace forms a room outdoors, partly covered by a wooden awning supported by steel brackets that taper upwards. This gives it the appearance of floating above the ground. Ponds have been laid on both sides of the villa, so that the house here, too, appears to be raised above ground level, emphasising the lightness of the building.

Mimar: Paul de Ruiter
Yer: Veenendaal, Hollanda
Proje Mimarı: Paul de Ruiter
Proje Ekibi: Sander Van Veen, Helga Traksel
Danışman İnşaat: Van Kessel ve Janssen BV
Yüklenici: Bouwbedrijf Valleibouw
Site Alan: 1232 m²
Constructed Alan: 277 m²
Proje Yılı: 2003-2004
Yapım Yılı: 2004-2005
Fotoğraflar: Pieter Kers

Konuyu Paylaş! Facebook'da Paylaş Twitter'da Paylaş