DL HOUSE

Mimar: Camilo Restrepo Arquitectos
Yer: Madellin, Kolombiya
Ortak: Juliana Montoya, Lucio Luque, Diana Rodriguez, Jorge Buitrago
Alan: 700 m²
Proje yılı: 2006
Yapım Yılı: 2008
Fotoğraflar: Camilo Restrepo

Evin yerleşim planı çevredeki ağaçlar kesilmeyecek şekilde düzenlenmiş ve tasarlanmış. Evin geometrisi ve düzeni ağaçların arasındaki boşluğa göre tasarlanmış. Alan değişken bölümlerle biraraya gelmiş. Ağaçların kıvrımlı düzenleri ile evin yaşam alanlarını oluşturmuş. Evin sakinleri her bir kişi için ayrı özellikli, manzaralı ve özgürlük vererek kendi ortamlarını oluşturmuş. Garaj, yemek odası, mutfak, terasla, salon, çocuk odası, ana oda ve stüdyo evin bölümlerini oluşturuyor. Ev gizemli bir olgu yaratır; cam, taş ve ahşap üzerine yansıyan ışıklar sıcaklık ve atmosferi görünür kılar. Evin yüzeyi iki çizgi üzerinde düzenlenmiş. Biri dış tarafta değişken kısımlar boyunca ağaçlara bakan kısım, diğeri iç tarafa bakan kısım.

The house swims through the lot, generating its own space between the trees – without cutting down any. The geometry of the house adapts to the geometry of the space between the trees. The space is generated after a series of variable sections. This sections are configurated on the following incremental rule: If there´s a tree, the roof folds. This way, it generates several living spaces. The materials: “San Buenaventura” black stone and “Pino Patula inmunizado” wood transfer the properties of the surrounding trunks into the material configuration of the house. The program and the requirements of its inhabitants are distributed among 4 volumes. Each one builds its own landscape, giving autonomy and freedom to each and one of them. Garage, dining room, kitchen, services. Terrace and saloon. Kid´s rooms. Main room and studio. The house generates phenomenons: makes visible the shadow, the reflections, the temperature and the atmosphere over the glass, stone and wood surfaces. The surface of the house is organized around two stripes. One, on the outside, manages the opening landscape to the trees through variable sections. The other, to the inside, acts as a light, temperature and views filter. The house is a system of perceptions and exchange.

1 Yorum Bulunuyor

  • 09 Şubat 2009 | Permalink |

    Gerçekten güzel düzenlenmiş yalın ama ferah bir proje olmuş.
    Yeşil alanlara dokunulmadan o doğallığı modern bir bina ile birleştirmek oldukça zor olmuştr. Gerçekten güzel proje.

Sizde Fikirlerinizi Paylaşın

E-Posta adresin asla başkalarıyla paylaşılmaz. Yıldızlı alanlar zorunludur *