CAFE & RESTORAN TASARIMINA MODERN BAKIŞ

Mimarlar: Baupiloten Die
Yer: Berlin, Almanya

İşveren: TU Berlin
Ana Malzeme: Kumaş, ışık, çimento mozaiği, orta yoğunluklu fibreboard, ethernit

Proje yılı: 2008

Baupiloten, TU Berlin’in ana binasının tekrar biçimlendirmesi için yeni ana bir planın yapısının içinde yeni bir kafeteryayı inşa etti. “Cafeteria” 19. yüzyıl binasının içideki iki avluyu birbirine bağlayarak fonksiyonel bir hale dönüşüyor. Kafeteryanın geniş aydınlık tavanları var.

Kafeteryanın inşası için, iki avlunun arasında kalan bina, tamamen temizlenmek zorundaydı ve tekrar düzenledi. Mutfaklarda yiyecek hazırlama, bulaşık ve kirlileri yıkama bölümü öyle bir ayarlanmış ki, salondakiler yiyeceğin servisini görebiliyor. Yiyecek tezgahı, mutfak alanıyla bağlıdır ve çapraz olarak yemek odasını böler. Sabit oturma alanı olarak düşünülen alan hem güneş altında oturmak isteyenler için hem de gölgede oturmak isteyenler için düzenlendi ve bir kısım masalar ağaç altlarına yerleştirildi. Birbirinden bağımsız olan masa ve sandalyeler birbirlerini tamamlar. Kafetaeryadaki tabureler ise hızlı şekilde kahvesini içip ayrılmak isteyenler için yerlerini almış. Tavanda kullanılan aydınlatmalarrın yapısı hafis masaların üstünr düşermiş gibi aşağı doğru uzamış. Masaların üstündeki yiyecekleri işarek eder gibi bir tasarıma sahip. Aydınlatmalar mekansal bütünlüğe oldukça iddalı şekilde katkıda bulunmuş. Aydınlatmada kullanılan malzameler mekanın akustiğinide düzenliyor. Mevsimler, hafif düşüşlerin rengini dikte eder. Dışı sıcak olduğunda içi serin ve dışı soğuk olduğunda içi sıcak bir atmosfer yaratan ışıklar mekanın atmoısferini değişkliğe uğratıyor. Kışın dışarısı soğuk bembeyaz olurken bu kafetaryanın içi kırmızının sıcaklığını yaşıyor. Işıların parlaklığı da özel gün ve saatlere göre düzenlenmiş; bu parlaklık masaya yöneliktir ve bir gündüz ışığı algılayıcısı ile kontrol edilir. Çeşitli renlere dönüşen bo aydınlatmalar avludaki atmosferide etkiliyor.

The Baupiloten have constructed a new cafeteria within the framework of a new master plan for the remodeling of the TU Berlin’s main building. The cafeteria connects two courtyards located within the listed 19th century building and provides them with a new function. The cafeteria’s distinctive luminous ceiling is already visible from the university’s foyer and through the windows of the inner courtyards. For the construction of the cafeteria, the building between the two courtyards had to be completely gutted and the circulation reorganized. Kitchens for food preparation and dish washing were relocated to adjoining rooms so that the central space can be used solely as a dining hall where the food is served. The food counter is directly connected with the kitchen areas and divides the dining room diagonally. The permanent seating area runs along both sides of the diagonal separation in the form of folded, ivory-colored strips of various width, and continues into the courtyards. Here the seating area has been designed to run through both the sunny parts of an otherwise shadowy courtyard, as well as under the trees. Free standing tables and chairs complement the seating area and are constructed out of the same material as the counters. Stainless steel fixtures such as cabinets and cooling troughs have been integratively designed into the cafeteria landscape. Stools are also set up at the counter for those who want to drink a quick coffee. The ceiling lining is composed of eight luminous, tear-shaped textile elements (light drops) that provide both the room’s main lighting as well as the more directed lighting for the tables. The “Ceiling Drops” break the formal dominance of the room’s constructive beams and create a spatial unity together with the seating area and food counter. The form of the light drops is derived from the pulling forces of the material’s own weight. The underside of the material is formed by a faintly transparent, white, artificial turf that not only distributes light but also regulates room acoustics. The seasons dictate the color of the light drops. The warmer the outside temperature, the cooler the light color. And conversely: the cooler the outside temperature, the warmer the light color within the cafeteria. In winter the lights have a warm red and orange color that resembles fire drops. In summer, a refreshingly cool teal color is emitted from the light, creating the effect of a glowing sky. In spring and fall the colors mix together. The soft green from the rear of the room punctuates the wintry red in a complementary fashion while also appearing cool in the summer months. The brightness of the lights is specially regulated according to the time of day: the glow emanating from the base of the light drops is aimed downwards directly onto the tables and controlled by a daylight sensor. The diverse lighting created by the “Ceiling Drops” also influences the perceived room height. The various mobile furnishings, enveloped in warm red and orange tones, are moved to the courtyards under pleasant weather conditions. These so-called “changing seasonal furniture” leave the permanent seating area inside the cafeteria looking comfortably spacious and cool. These elements include “wandering” stools from the spaces within the seating area as well as trays with “wandering” condiments contained in spice jars.

cafe tasarımı

cafe tasarımı

cafe tasarımı

cafe tasarımı

cafe tasarımı

cafe tasarımı

cafe tasarımı

cafe tasarımı

4 Yorum Bulunuyor

  • 16 Şubat 2009 | Permalink |

    As a student at the TU, I have to say the cafeteria design is quite ineffectual. One of the buffet lines doesn’t lead to a cashier and the result is confusion and annoyance.

  • 04 Ekim 2009 | Permalink |

    sıradanlıktan çok uzak bir cafe olmuş,gerçekten güzel ama renk seçimleri daha farklı olabilirdi

  • 12 Ekim 2009 | Permalink |

    plana baktıgımızda cok dagınıklık goze carpıyor.renkler ıse ortamın dogal nicelıklerıne uymamıs.ama yaratıcılık soz konusuysa gercekten basarılı..

  • 08 Mart 2012 | Permalink |

    cafe ortamına göre ışıklandırmalar fazla aydınlık ve rahatsızlık verici.loş ve gözü yormayan ışıklandırmalarla müşterilerimizi daha fazla mekanda tutabiliriz.

Sizde Fikirlerinizi Paylaşın

E-Posta adresin asla başkalarıyla paylaşılmaz. Yıldızlı alanlar zorunludur *